Kontrola obroka
Precizna ishrana zasnovana je na poznavanju karakteristika krmiva (hemijskog sastava i dinamičkih svojstava) bazirane na rezultatu analize krmiva u laboratoriji i formulisanjem obroka primenom CNCPS modela proračuna obroka, uvažavajući sve aktualne podatke o stadu (starost životinja, faza laktacije, status reprodukcije, težina životinja) i uslovima držanja (veličina prostora, temperatura, broj ležišta, gustina naseljenosti, vreme čekanja na mužu i sl.) omogućuje hranjenje mlečnih krava sa minimalnim odstupanjem realizovane proizvodnje u odnosu na projektovanu proizvodnju.
Kontrolu obroka radimo proverom kvaliteta mešanja TMR obroka (Penn State separator), zatim pratimo količinu pojedene hrane, proveravamo probavljivost obroka i na kraju proveravamo kako je obrok prerađen praćenjem podataka o proizvodnji mleka i njegovom sastavu.
Vrh | Drugi | Treći | Dno | |
---|---|---|---|---|
> 19 mm | 8 – 19 mm | 4 – 8 mm | < 4 mm | |
TMR | 2 – 8 % | 30 – 50 % | 10 – 20 % | 30 – 40 % |
Koristeći Penn State sepoarator kontrolišemo strukturu TMR obroka, dužinu vlakana i izmešanost obroka, jer je cilj da obrok bude tako usitnjen i izmešan da krave ne mogu birati pojedine komponente obroka, već da svaki zalogaj ima gotovo identičan sastav.
Količina pojedene hrane zavisi od mnogih faktora (kvalitet voluminoze, probavljivost, higijenska ispravnost, ukusnost, suve materije obroka, visina proizvodnje, dani laktacije, temperatura…). Probavljivost obroka proveravamo ispiranjem balege. Prvenstveno gledamo dužinu i količinu ostataka vlakana, zrna žitarica i količinu neprobavljenog skroba.
Na osnovu nalaza kontrole obroka možemo po potrebi korigovati obrok sa ciljem kvalitetnijeg mešanja, povećanja probavljivosti i poboljšanja proizvodnih rezultata.
Prijavite se na naš bilten
Budite u toku sa najnovijim vestima i proizvodima
Tel: 021/ 444-921
Email: sano@sano.rs
Adresa: Josifa Pančića 8, 21000 Novi Sad
MB: 08714118
PIB: 100237175
Delatnost: Proizvodnja gotove hrane za domaće životinje
URL: sano.rs