Sano laboratorijske analize prema najnovijem CVAS standardu

Produktivnost mlečnih krava u svetu poslednjih se godina intenzivno i neprestano povećava. To je direktna posledica prvenstveno intenzivnog unapređenja genetike. Istovremeno se intenzivno razvijaju tehnološke metode upravljanja proizvodnim procesima na farmama, zaštiti zdravlja i posebno hranjenja. Savremene metode i laboratorijske analitike krmiva i elektronskog sastavljanja obroka omogućile su izuzetno povećanje efikasnosti korištenja uobičajenih vrsta hrane.
Radi ilustracije navedimo samo nekoliko elemenata koji su primer navedenog povećanje efikasnosti hranidbe:
1. Unos suve supstance (= odnosi se na količinu suve supstance u obroku) i Konverzija hrane (= koliko litara mleka životinje proizvedu iz 1 kilograma suve materije u obroku) dva su vrlo usko povezana elementa.
Konverzija se treba kretati između 1,5 – 1,6; lako je izračunati da povećanje konverzije sa sadašnjih 1,1 na 1,5 – pri unosu 20 kg suve materije – znači -> 5,5 litara mleka više.
2. Probavljivost obroka (probavljivost kukuruzne silaže može varirati od 48 do 71 jedinice probavljivosti)
Povećanje probavljivosti kukuruzne silaže (NDF) za 1 jedinicu omogućava
> 0,12 kg unosa S.T., tj,
> 0,21 kg mleka više;
Kako se u praksi može povećati konverzija i probavljivost krmiva?
Kako se testovi rade u Sano laboratoriji

- Analiza obroka; nove analitičke metode, i – pogotovo računarskih matematičkih modela – u kombinovanoj pripremi omogućava osetno povećanje efikasnosti laboratorijskih analitičkih postupaka. Ono za što nam je još do pre nekoliko godina trebalo tridesetak komplikovanih analiza koje su se provodile po više dana – danas se završi za svega nekoliko sati. I što je još interesantnije – analize za koje je nekada bila potrebno „brdo” laboratorijskih aparata i opreme, ovom tehnikom se – sa nekoliko minuta – provede na jednom relativno malom uređaju, koji podseća na običan računar. Naravno – sve funkciše na bazi moćnog softwera koji je baziran na detaljno razrađenim algoritmima. Pored osnovnih parametara, analiza sadrži sve frakcije proteina (9 vrsta), te velik broj informacija o vlaknima uključujući NDF i uNDF probavljivost u razdoblju od 30 do 240 sati; ugljene hidrate – gde izdvajamo skrob i njegovu probavljivost; kiseline u silaži, masne kiseline, nezasićene masne kiselina, pojedine minerale, kao i proračun raznih pokazatelja energije i indeksa, te DCAD i dr. Podsjetimo da se probavljivost određuje u nativnom uzorku.
- No, glavno je pitanje > šta se radi sa analizama? Ovo nije laboratorija koji proizvodi rezultate i prodaje analize, pa da se naručioci snalaze i traže tumačenja analiza na raznim stranama kako znaju i umeju. Naprotiv -> Rezultati analiza su odmah obrađeni od strane posebno edukovanih SANO stručnjaka, koji koriste rezultate analiza pri računanju i izradi obroka za mlečne krave putem tehnologije poznate u stručnim krugovima pod nazivom Cornell University Net Carbohydrate and Protein System (CNCPS).
Ovaj sistem izračunavanja i izrade obroka je u najvećem delu Europe u potpunosti nov. U zemljama sa najnaprednijim govedarstvom, pre svega u SAD – u, ovaj sistem predstavlja standard rada. Sistem CNCPS je vrlo kompleksan i počiva ne samo na poznavanju količine hranjivih supstanci u obroku – nego i na njihovim dinamičkim svojstvima (dinamika probave) kao i raspoloživosti u probavnom traktu životinje u pojedinim fazama probave. Da bi imao dovoljno pokazatelja za efikasnu funkciju, CNCPS sistem, kroz operativan deo programa za hranidbu – AMTS, mora imati i čitav niz pokazatelja o proizvodnji, kretanju, raznim fiziološkim i zdravstvenim detaljima. Stoga je druga komponenta softverski sistem za upravljanje proizvodnim procesima.
Na taj način ovaj program – ili ceo sistem – omogućava kontrolu nad ishranom – ne samo nad izradom obroka, nego i nad procesom probave i transformacije hranjivih supstanci u krajnji proizvod koji životinja proizvodi.
Sano je osnovao ovu laboratoriju u sradnji sa vodećim svetskim laboratorijama ovakve vrste, a to je Cumberland Valley Analytical Services (CVAS), Waynesboro, Maryland, USA.
Mogu se ispitati sledeće vrste hrane:

Povezani tekstovi:
Kupujte online
Proizvodi koji vas mogu zanimati
NIR Amino
9.600,00 RSDOdaberite opcije Ovaj proizvod ima više varijanti. Opcije mogu biti izabrane na stranici proizvoda.LAB X-elementi analiza
6.000,00 RSDOdaberite opcije Ovaj proizvod ima više varijanti. Opcije mogu biti izabrane na stranici proizvoda.LAB NIR+ Plus analiza
8.400,00 RSDOdaberite opcije Ovaj proizvod ima više varijanti. Opcije mogu biti izabrane na stranici proizvoda.LAB NIR+ i X-elementi analiza
13.200,00 RSDOdaberite opcije Ovaj proizvod ima više varijanti. Opcije mogu biti izabrane na stranici proizvoda.
Povezani tekstovi:
Prijavite se na naš bilten
Budite u toku sa najnovijim vestima i proizvodima
Tel: 021/ 444-921
Email: sano@sano.rs
Adresa: Josifa Pančića 8, 21000 Novi Sad
MB: 08714118
PIB: 100237175
Delatnost: Proizvodnja gotove hrane za domaće životinje
URL: sano.rs