Sano laboratorijske analize prema najnovijem CVAS standardu

koristi-od-analize-hrane
Slika 1: Koristi od analize hrane

Laboratorijska-analiza-ispitivanje-hrane-žitarica-komponenti-sano lab4 Laboratorija-sano-CVAS

Produktivnost mlečnih krava u svetu poslednjih se godina intenzivno i neprestano povećava. To je direktna posledica prvenstveno intenzivnog unapređenja genetike. Istovremeno se intenzivno razvijaju tehnološke metode upravljanja proizvodnim procesima na farmama, zaštiti zdravlja i posebno hranjenja. Savremene metode i laboratorijske analitike krmiva i elektronskog sastavljanja obroka omogućile su izuzetno povećanje efikasnosti korištenja uobičajenih vrsta hrane.

Radi ilustracije navedimo samo nekoliko elemenata koji su primer navedenog povećanje efikasnosti hranidbe:

1. Unos suve supstance (= odnosi se na količinu suve supstance u obroku) i  Konverzija hrane (=  koliko litara mleka životinje proizvedu iz 1 kilograma suve materije u obroku) dva su vrlo usko povezana elementa.

Konverzija se treba kretati između 1,5 – 1,6;  lako je izračunati da povećanje konverzije sa sadašnjih 1,1 na 1,5 – pri unosu 20 kg suve materije – znači -> 5,5 litara mleka više.

2. Probavljivost obroka (probavljivost kukuruzne silaže može varirati od 48 do 71 jedinice probavljivosti)

Povećanje probavljivosti kukuruzne silaže (NDF) za 1 jedinicu omogućava 

              > 0,12 kg unosa S.T., tj,

              > 0,21 kg mleka više; 

Kako se u praksi može povećati konverzija i probavljivost krmiva?

Kako se testovi rade u Sano laboratoriji

proces-rada-u-sano-laboratoriji
Slika 2: Proces rada u SANO laboratoriji
  1. Analiza obroka; nove analitičke metode, i  –   pogotovo računarskih matematičkih modela – u kombinovanoj pripremi omogućava osetno  povećanje efikasnosti laboratorijskih analitičkih postupaka. Ono za što nam je još do pre nekoliko godina trebalo tridesetak komplikovanih analiza koje su se provodile po više dana – danas se završi za svega nekoliko sati. I što je još interesantnije – analize za koje je nekada bila potrebno „brdo” laboratorijskih aparata i opreme, ovom tehnikom se – sa nekoliko minuta – provede na jednom relativno malom uređaju, koji podseća na običan računar. Naravno – sve funkciše na bazi moćnog softwera koji je baziran na detaljno razrađenim algoritmima. Pored osnovnih parametara, analiza sadrži sve frakcije proteina (9 vrsta), te velik broj informacija o vlaknima uključujući NDF i uNDF probavljivost u razdoblju od 30 do 240 sati; ugljene hidrate – gde izdvajamo skrob i njegovu probavljivost;  kiseline u silaži, masne kiseline, nezasićene masne kiselina,  pojedine minerale, kao i proračun raznih pokazatelja  energije i indeksa,  te DCAD i dr. Podsjetimo da se probavljivost određuje u nativnom uzorku.
  2. No, glavno je pitanje > šta se radi sa analizama? Ovo nije laboratorija koji proizvodi rezultate i prodaje analize, pa da se naručioci snalaze i traže tumačenja analiza na raznim stranama kako znaju i umeju. Naprotiv -> Rezultati analiza su odmah obrađeni od strane posebno edukovanih SANO stručnjaka, koji koriste rezultate analiza pri računanju i izradi obroka za mlečne krave putem tehnologije poznate u stručnim krugovima  pod nazivom Cornell University Net Carbohydrate and Protein System (CNCPS).

Ovaj sistem izračunavanja i izrade obroka je u najvećem delu Europe u potpunosti nov. U zemljama sa najnaprednijim govedarstvom, pre svega u SAD – u, ovaj sistem predstavlja  standard rada. Sistem CNCPS  je vrlo kompleksan i počiva ne samo na poznavanju količine hranjivih supstanci u obroku – nego i na njihovim dinamičkim svojstvima (dinamika probave) kao i raspoloživosti u probavnom traktu životinje u pojedinim fazama probave.  Da bi imao dovoljno pokazatelja za efikasnu funkciju,  CNCPS sistem, kroz operativan deo programa za hranidbu – AMTS,  mora imati i čitav niz pokazatelja o proizvodnji, kretanju, raznim fiziološkim i zdravstvenim detaljima. Stoga je druga komponenta softverski sistem za upravljanje proizvodnim procesima.

Na taj način ovaj program – ili ceo sistem – omogućava kontrolu nad ishranom – ne samo nad izradom obroka, nego i nad procesom probave i transformacije hranjivih supstanci u krajnji proizvod koji životinja proizvodi.

Sano je osnovao ovu laboratoriju u sradnji sa vodećim svetskim laboratorijama ovakve vrste, a to je  Cumberland Valley Analytical Services (CVAS), Waynesboro, Maryland, USA.

Mogu se ispitati sledeće vrste hrane:

vrste-hrane-za-analizu
Slika 3: Veste hrane koje podležu analizi

Povezani tekstovi:

0
    0
    Pregled korpe
    Vaša korpa je praznaNazad na Prodavnicu