Upravljanje zdravljem

Najznačajniji uzrok gubitaka pri odgoju teladi je pojava proliva. U pravilu preko 50%, pa često i preko 60% od svih uginuća teladi je posledica proliva. Zato prije svega treba sve učiniti da smanjimo rizik pojave proliva kod teladi.

Od menadžmenta kolostruma, preko tehnike napajanja mlekom i mlekom za telad, izvrsnom higijenom napajanja, higijenom čvrste hrane za telad (starter, seno), adekvatnim sastavom i probavljivosti komponenti smese za telad, higijenom smeštaja…

Najbolja preventiva bolesti teladi je kvalitetan menadžment kolostruma (vreme, kvalitet, količina, higijena). U slučaju potrebe (prvotelke, učestali prolivi kod teladi na farmi, ženska telad najboljih krava…) možemo kolostrum pojačati primenom Cotosan Plus ili Calf Immuno.

Ako se proliv ipak pojavi nezavisno od njegovog uzroka (nutritivni ili patogeni) potrebno je preduzeti mere kako bi trajao što kraće, a njegove posledice bile što blaže.

U slučaju proliva tele umire prvenstveno zbog dehidracije ili zbog zakiseljavanja organizma (acidoze).

Zato već čim primetimo smanjeni apetit (čak i dok još nema proliva) možemo teletu dati Calf Digest kako bi mu vratili apetit i smanjili rizik pojave proliva (preventiva).

Najkasnije na prvi znak proliva treba krenuti s davanjem Calf Digest. Na taj način vraćamo teletu apetit i stimulišemo razvoj poželjnih mlečno-kiselinskih bakterija u crevima, a osim toga sprečavamo i razvoj acidoze.

Budući da je dehidracija drugi važan uzrok uginuća teladi kod pojave proliva potrebno je teletu vratiti so i tečnost koje gubi za vreme proliva. Tu imamo na raspolaganju Sanolyte

Kako bi skratili vreme trajanja proliva i ubrzali normalizaciju probave u crevima dodatno možemo koristiti Antilaxan.

Primenom ovog koncepta moguće je značajno reducirati gubitke teladi i povećati profitabilnost proizvodnje.

0
    0
    Pregled korpe
    Vaša korpa je praznaNazad na Prodavnicu