Tov brojlera

Kako bi proizvodnja brojlera bila što uspešnija i ekonomičnija, a dobijeno meso dobrog kvaliteta neophodno je ispunjavanje  brojnih normativa. Jedan od najvažnijih počinje momentom useljenja zdravog pileta u već pripremljen objekat, potom neophondo je sprovođenje redovne dezinfekcije, optimlano provetravanje i adekvatno osvetljenje.

Pored toga ne  treba zanemariti ni učinak čovekovog angažovanja i brigu, ali i upotrebi kvalitetne hrane čiji se značaj najbolje ogleda u najboljim proizvodnim rezultatima.

tovni-pilići-brojleri-ishrana-sano

Od prvog do petnaestog dana predlažemo Protamino Classico U sebi sadrži kokcidiostatik, lek koji će da spreči kokcidiozu na toj farmi.

A od tridesetipetog dana do kraja tova, do klanične težine koja je od prilike za 42 – 43 dana 2,5 do 2,7 kg dokazano sa našim proizvodima. To je Protamino Fino. Protamino fino u sebi ne sadrži kokcidiostatik. 

Prema tome, na ono pitanje koje često idem prema nama, da li treba čišćenje takvog brojlera sa nekom prekrupom ili sa čistim žitaricama?  Nije potrebno. Zato što ovaj superkoncetrat koji se zove Protamino Fino nema u sebi kokcidiostatika. 

Znači, ako smo juče hranili živinu smeđu u kojoj smo juče dodali smešu u koju smo dodali Protamino Fino, možemo sutra da idemo u klanicu, jer ne postoji nikakva karenca.

sano-tov-brojera-tablica-ishrane
Tablica ishrane

Pri uzgoju brojlera, potrebno je obratiti pažnju:

Useljenje pilića u objekat:

 

 1. Težina pileta trebalo bi da bude veća od 40 g
 2. Kod zagrevanja čitavog objekta smanjivati po 3°C nedeljno, do 20°C.
 3. Kod lokalnog zagrevanja, temperaturu objekta smanjivati 1,5°C sedmično.
sano-tov-brojlera-tablica-temperatura
Tablica temperatura
Uobičajeno ponašanje pilića prema temperaturi:
tov-brojlera-Uobičajeno-ponašanje-pilića-prema-temperaturi

4. Ventilaciju

tov-brojlera-prikaz-jačine-ventilacije-pilića

5. Voda:

 • Sa smanjenim unosom vode smanjuje se konzumacija hrane, a time i prirast.
 • Orijentacijske potrebe se mogu izračunati na osnovu konzumacije hrane: Unos vode = unos hrane x 1,7 – 1,9
Prevencija:

 • Obavezna vakcinacija pilića u tovu je protiv atipične kuge živine.
 • Primjenjuju se i druge vakcine (protiv marekove bolesti, gamboro, salmoneloze, kokcidioze, infektivnog bronhitisa) koje kod nas nisu obavezne po zakonu, ali se neke ne smeju izostaviti, kao npr. protiv Gamboro bolesti. Od pravilne primene ovog cjepiva rezultati tova mogu značajno varirati jer gubici mogu iznositi i do 80%.
 • Zavisno od stanja na terenu, u objektu, od starosti matičnog jata, čitav program vakcinacije mora se uskladiti u saradnji s veterinarskim institutima i lokalnim veterinarskim službama

Brojeli koji su uzgajani prema repcepturi i preporukama kompanije Sano nemaju probleme izražene sa digestivnim traktom, čitavo jato je zdravo, a procenat uginuća je sveden na minimum od 2% do 4%. 

Dostignuta klanična vrednost je na najvišem nivou sa odličnim batakom i karabatakom. Prsa koja su posebno cenjena kod brojlera su izražena. Radman klanja je najoptimalniji, a kosti brojlera su čiste i prirodne boje

0
  0
  Pregled korpe
  Vaša korpa je praznaNazad na Prodavnicu