Genetika

Genetika je važan deo Sano koncepta koji u značajnoj meri utiče na krajnje rezultate, odnosno na uspešnost farme i njenu profitabilnost. Superiorna plodnost, velika brzina i kapacitet rasta, dobro iskorišćavanje hrane i vrhunski kvalitet mesa na liniji klanja su osobine vrhunske genetike, koji se postiže uz primenu Sano koncepta.

genetika-sano

Kompanija SANO je u mogućnosti podmiriti nutritivne zahteve svih modernih genotipova svinja kao što su Danish Genetics, Topigs Norsvin, PIC – Danic, Hypor ili DanBred, no SANO koncept prilikom savetovanja i odabira je danska genetika (F1) jer je to uzgojni program s najstarijom tradicijom, superiornom plodnošću, velikom brzinom i kapacitetom rasta, dobrim iskorišćavanjem hrane i vrhunskim kvalitetom mesa na liniji klanja.

F1 rasplodne životinje su dvorasni melezi danskog jorkšira (DKLW) i danskog landrasa (DKLR). Sparivanjem ovih životinja sa Durokom kao terminalnim nerastom u najboljoj razmeri se iskorišćava pojava heterozisa ili luksuriranja gena pa potomci pokazuju izuzetnu otpornost, vitalnost i kvalitet, koji je potreban mesnoj industriji. SANO kompanija može posredovati prilikom nabavke i kupovine ovih visokovrednih rasplodnih životinja.

Genetski potencijal svinja može imati veliki uticaj na produktivnost i profitabilnost jednog svinjogojskog preduzeća kako što je farma svinja bez obzira radi li se o proizvodnji prasadi ili tovljenika. Kombinacija genetike (G = genotipa), ishrane, zdravlja, okoline i životne sredine (E = okolina) kao i njihovih međusobnih interakcija utiče na proizvodne osobine kao što su veličina legla, stopa rasta i kvalitet trupova (P = fenotip životinje). Ili skraćeno: P  =  G  +  E + f(GE).

20210816 genetika

Danas sve moderne genetske kuće uz standardne metode selekcije kao što je BLUP-Animal Model koriste i metod genetskih markera ili MAS (Marker Assisted Selection) metodu, odnosno prikupljaju uzorke krvi sa terena, pa ih šalju u DNK laboratorije na analizu. U kombinaciji sa tradicionalnim tehnikama selekcije, MAS-metoda je postala vredan alat u selekciji svinja za poželjna proizvodna svojstva (veličina legla, prosečan dnevni prirast, iskoristivost hrane, dnevna konzumacija hrane i sl.). 

 

0
    0
    Pregled korpe
    Vaša korpa je praznaNazad na Prodavnicu