Upravljanje zdravljem ​

Najznačajnija kritična tačka u menadžmentu zdravlja junadi za tov je zdravstveni status životinja na ulazu u tov i najčešće zdravstveni problemi i gubici nastupaju na samom početku po dolasku životinja u objekt za tov.

Bilo u slučaju da životinje za tov dolaze iz većeg broja štala ili iz štale u koju se životinje skupljaju sa većeg broja gazdinstava i relativno kratko vreme provode zajedno pre transporta na krajnje odredište za tov.

Koliko je to moguće treba poznavati zdravstvenu situaciju kod životinja na farmi sa koje dolaze životinje za tov.

Životinje dolaze u novu grupu iz različitih zoohigijenskih prilika, različite opterećenosti mikroorganizmima i različitim nivoom zaštite protiv uobičajenih patogena, koji predstavljaju izazov za očuvanje zdravlja životinja u tovu.

Najbolja je situacija kada životinje koje dolaze u štalu za tov potiču sa iste farme na kojoj su rođene ili na kojoj su provele duže vreme zajedno pre prodaje za tov.

U svrhu sprečavanja zdravstvenih poremećaja životinje se vakcinišu, ili na mestu prodaje dovoljno vremena  pre samog transporta ili po dolasku na farmu za tov,  sa ciljem stvaranja imuniteta na najznačajnije (prvenstveno) uzročnike respiratornih bolesti goveda.

Cilj je svesti na najmanju moguću meru uginuća životinja u tovu i osigurati visoke dnevne priraste i odličnu konverziju hrane.

0
    0
    Pregled korpe
    Vaša korpa je praznaNazad na Prodavnicu