Edemska bolest prasadi

Edemska bolest prasadi se javlja nakon odbića prasadi, a uzrokuju je hemolitički sojevi E. coli. Bolest se javlja na velikim farmama i kod malih proizvođača, a nanosi velike ekonomske štete. Bolest se retko javlja kod prasadi na sisi i kod svinja u tovu.

edemska-bolest-prasadi-sano

 Za edemsku bolest se kaže da je uzgojna bolest jer njena pojava nastaje kao posledica:

 1. Greške u menađžmentu – vreme odbića, temperatura, higijena
 1. Greške u ishrani – hrana koja nije prilagođena uzrastu i obročna ishrana

Bolest najčešće pogađa prasad koja najviše jede, koja su istovremeno i u najboljoj kondiciji.

Kod takvih životinja dolazi do prenatrpavanja želuca i creva hranom koja počinje da fermentira, javlja se poremećaj crevne mikroflore, poremećaj probave, slabi ili se zaustavlja peristaltika creva, a kao posledica – E.coli se množi u crevima. E.coli proizvodi toksine (neurotoksine, endotoksine, enterotoksine, hemolizine) koji u organizmu  dovode do oštećenja kapilara što izaziva i edem potkožnog tkiva, zida želuca, mezenterijuma mozga, a kao karakteristični znakovi bolesti su otok očnih kapaka, baze ušne školjke i grla (promuklost). Na kraju dolazi do pojave šoka i iznenadnog prestanka rada srca.

Klinička slika bolesti

Bolest se može javiti u perakutnom, akutnom i hroničnom obliku.

Kod perakutnog oblika bolesti dolazi do naglog uginuća jednog ili više najnaprednijih prasadi 7 do 14 dana nakon odbijanja. Zbog brzog toka simptomi bolesti uglavnom izostaju ili se pre uginuća zapazi smanjenje apetita.

Kod akutnog oblika bolesti pojavljuju se živčani simptomi, ubrzano disanje i puls, prasad ne uzima hranu, tetura, nekordinirano se kreće. Dolazi do podrhtavanja mišića, paralize prednjih i zadnjih ekstremiteta, životinja pada u stranu i mlati nogama. Kod životinja se uočava edem kapaka, baze ušiju i područja grkljana, životinja je promukla ili gubi glas. Uginuće se događa u narednih 24 do 36 sati od pojave prvih simptoma.

Hronični oblik bolesti je redak.

Terapija bolesti

Preventivne mere su od velike važnosti za prevenciju edema jer je to uzgojna bolest.

 • Dohrana prasdi u fazi sisanja sa kvalitetnim predstarterom kako bi se stvorili enzimi-enzimatski trening
 • Kod dohrane prasdi na sisi i u fazi odbića koristiti visoko probavljive komponente uz potpuni izostanak proteina iz sojine sačme
 • Koristiti ukusne i visokoprobavljive komponente koje imaju najviši nivo svarljivosti (proteini od mleka i sojin proteinski koncentrat, proteini iz ćelija krmne plazme i proteini iz crevne mukoze)
 • Snabdevanje vodom, higijena i temperatura u odgajalištu
0
  0
  Pregled korpe
  Vaša korpa je praznaNazad na Prodavnicu