Značaj higijene

Higijena muže

Činjenice

Aparati za mužu koriste se minimalno dva puta dnevno što znači da ih odlikuje intenzivna upotreba. Upravo zvog toga je od velike važnosti održavati higijenu muznih uređaja na visokom nivou. Ipak treba imati u vidu da su određeni delovi muzne opreme potrošni i da porede maksimalne brige sva dostupna sredstva za higijenu ne mogu doći do pukotina u sisnim gumama u kojima se može zadržati mleko i druge nečistoće koje su kasnije uzročnici brojnih problema i bolesti. Redovno servisiranje muzne opreme imperativ je uspešne proizvodnje mleka

Mleko je primarna hrana za ljude i životinje

  • higijena je vrlo važna
  •  važno je krenuti sa  “dobrim” mlekom
  • kontrola kvaliteta mleka

higijena-muže-sano

Muzni uređaj

Muzni uređaj je zatvoreni cirkulacijski sistem.

  • Pena nije dozvoljena
  • Pranje je obaveza: Mora biti opran i dezinfikovan posle svake upotrebe
sistem-za-pranje-muznog-uređaja
Slika 1: Prikaz sistema za pranje muznog uređaja

Pranje i dezinfekcija — dva koraka?

I korak — čišćenje/pranje

Nečistoće:

  • Mast
  • Proteini
  • Kamenac (kalcijum)
  • Mlečni kamenac

Faktori uticaja na proces čišćenja i pranja

faktori-koji-utiču-na -proces-čišćenja-i-pranja
Slika 2: Faktori koji utiču na proces čišćenja i pranja
  1. Mehanička sila

Nečistoća koja je čvrsto pričvršćena na površinu u zatvorenom sistemu, mora se izložiti mehaničkoj sili da bi otišla. Ta sila uobičajeno nastaje cirkulacijom vode u sistemu, ali i prskanjem i ribanjem.

  1. Proizvod

Zavisi od proizvođača, ali takođe zavisi i od vrste instalacije, modela uređaja za mužu… Dostupni su razni deterdženti i dezinfekcijska sredstva.

Izbor pravog proizvoda je presudan za dobar rezultat pranja i kvalitet mleka.

  1. Temperatura

Temperatura igra važnu ulogu u otpanju raznih materija. Deterdženti bolje otapaju nečistoće ako je voda topla.

Za uklanjanje mlečne masti važno je upotrebiti vruću vodu.

  1. Vreme delovanja

Vreme delovanja znači da voda, deterdženti i temperatura imaju dovoljno vremena za izvršenje zadatka.

Potrebno vreme zavisi od metode čišćenja.

  1. Čovek (Farmer)

Čovek je primarno onaj koji ima kontrolu svih prethodno nabrojanih faktora. Ako promeni jedan od četiri faktora, to će imati negativan uticaj na ceo proces čišćenja i pranja.

Dobar manadžment je uvek ključ uspeha.

II Korak - dezinfekcija

Odnosno uništavanje štetnih mikroorganizama:

  • bakterije
  • kvasci
  •  buđi
  • gljivice

Pranje i dezinfekcija — dva koraka?

NE, proces u jednom koraku sa kombinovanim proizvodima: 1 proizvod za pranje i dezinfekciju sistema.

ALI, još uvek trebaju dva proizvoda za pranje:

Proizvodi koji se moraju upotrebiti:

1.Alkalni, hlorirani proizvodi za pranje i  dezinfekciju:

  1. UREĐAJ ZA MUŽU: nakon svakog procesa muže
  2. Spremnik za mleko: kad je ispražnje

2. Kiseli proizvodi za pranje:

  • Jednom ili dva puta nedeljno
  • Ako je voda tvrda, svakodnevno

Tvrdoća vode

  • od 15°dH: “tvrda” voda
  • 18 – 20°dH: pranje kiselinom 2x nedeljno
  •  20 – 25°dH: pranje kiselinom svaki dan
Pranje: baze i kiseline — Zašto menjati?
  • Otapanje ostatka kao što su kamenac i mlečni kamenac (anorganske nečistoće) može se ukloniti samo kiselim rastvorom
  • Organske nečistoće kao što su masti i proteini uklanjanju se alkalnim(baznim) sredstvima
  • Mikroorganizmi su vrlo osetljivi na promene pH
pranje uredjaja za muzu
Slika 3: Pranje uređaja za mužu
Program pranja i dezinfekcije
pranje-i-dezinfekcija
Slika 4: Pranje i dezinfekcija mašina
0
    0
    Pregled korpe
    Vaša korpa je praznaNazad na Prodavnicu