Značaj higijene
Higijena muže
Činjenice
Aparati za mužu koriste se minimalno dva puta dnevno što znači da ih odlikuje intenzivna upotreba. Upravo zvog toga je od velike važnosti održavati higijenu muznih uređaja na visokom nivou. Ipak treba imati u vidu da su određeni delovi muzne opreme potrošni i da porede maksimalne brige sva dostupna sredstva za higijenu ne mogu doći do pukotina u sisnim gumama u kojima se može zadržati mleko i druge nečistoće koje su kasnije uzročnici brojnih problema i bolesti. Redovno servisiranje muzne opreme imperativ je uspešne proizvodnje mleka
Mleko je primarna hrana za ljude i životinje
- higijena je vrlo važna
- važno je krenuti sa “dobrim” mlekom
- kontrola kvaliteta mleka
Muzni uređaj
Muzni uređaj je zatvoreni cirkulacijski sistem.
- Pena nije dozvoljena
- Pranje je obaveza: Mora biti opran i dezinfikovan posle svake upotrebe

Pranje i dezinfekcija — dva koraka?
I korak — čišćenje/pranje
Nečistoće:
- Mast
- Proteini
- Kamenac (kalcijum)
- Mlečni kamenac
Faktori uticaja na proces čišćenja i pranja

- Mehanička sila
Nečistoća koja je čvrsto pričvršćena na površinu u zatvorenom sistemu, mora se izložiti mehaničkoj sili da bi otišla. Ta sila uobičajeno nastaje cirkulacijom vode u sistemu, ali i prskanjem i ribanjem.
- Proizvod
Zavisi od proizvođača, ali takođe zavisi i od vrste instalacije, modela uređaja za mužu… Dostupni su razni deterdženti i dezinfekcijska sredstva.
Izbor pravog proizvoda je presudan za dobar rezultat pranja i kvalitet mleka.
- Temperatura
Temperatura igra važnu ulogu u otpanju raznih materija. Deterdženti bolje otapaju nečistoće ako je voda topla.
Za uklanjanje mlečne masti važno je upotrebiti vruću vodu.
- Vreme delovanja
Vreme delovanja znači da voda, deterdženti i temperatura imaju dovoljno vremena za izvršenje zadatka.
Potrebno vreme zavisi od metode čišćenja.
- Čovek (Farmer)
Čovek je primarno onaj koji ima kontrolu svih prethodno nabrojanih faktora. Ako promeni jedan od četiri faktora, to će imati negativan uticaj na ceo proces čišćenja i pranja.
Dobar manadžment je uvek ključ uspeha.
II Korak - dezinfekcija
Odnosno uništavanje štetnih mikroorganizama:
- bakterije
- kvasci
- buđi
- gljivice
Pranje i dezinfekcija — dva koraka?
NE, proces u jednom koraku sa kombinovanim proizvodima: 1 proizvod za pranje i dezinfekciju sistema.
ALI, još uvek trebaju dva proizvoda za pranje:
Proizvodi koji se moraju upotrebiti:
1.Alkalni, hlorirani proizvodi za pranje i dezinfekciju:
- UREĐAJ ZA MUŽU: nakon svakog procesa muže
- Spremnik za mleko: kad je ispražnje
2. Kiseli proizvodi za pranje:
- Jednom ili dva puta nedeljno
- Ako je voda tvrda, svakodnevno
Tvrdoća vode
- od 15°dH: “tvrda” voda
- 18 – 20°dH: pranje kiselinom 2x nedeljno
- 20 – 25°dH: pranje kiselinom svaki dan
Pranje: baze i kiseline — Zašto menjati?
- Otapanje ostatka kao što su kamenac i mlečni kamenac (anorganske nečistoće) može se ukloniti samo kiselim rastvorom
- Organske nečistoće kao što su masti i proteini uklanjanju se alkalnim(baznim) sredstvima
- Mikroorganizmi su vrlo osetljivi na promene pH

Program pranja i dezinfekcije

Povezani tekstovi:
Kupujte online
Proizvodi koji vas mogu zanimati
Prijavite se na naš bilten
Budite u toku sa najnovijim vestima i proizvodima
Tel: 021/ 444-921
Email: sano@sano.rs
Adresa: Josifa Pančića 8, 21000 Novi Sad
MB: 08714118
PIB: 100237175
Delatnost: Proizvodnja gotove hrane za domaće životinje
URL: sano.rs