Sano Agrat Institut - prvih 7 meseci postojanja

sano-agrar-istitut-sano-srbija

Farma svinja „Sano Agrar Institut“ je istraživačko-razvojni centar Sano grupe, gde se poseban naglasak stavlja na istraživanje i dalji razvoj hrane za svinje. Farma je kapaciteta 1.250 rasplodnih krmača, a glavni cilj je proizvodnja i prodaja prasadi za tov. Ova farma deluje i kao demonstracioni pogon zbog čega je u sklopu farme napravljen hodnik za posetioce kroz koji zainteresovani studenti, stručnjaci, Sano partneri širom EU i tehničko osoblje mogu bez kontakta videti životinje u različitim fazama proizvodnje te se upoznati s procesima rada same farme.

Kao rezultat višegodišnjeg upornog rada (projektiranje, izgradnja, montaža) došli smo do cilja 6. februara 2023. godine kada je počelo useljavanje farme. Prvih 2/3 nazimica 845 kom + 3 kom nerasta probača stigli su na farmu između 6. i 8. februara 2023. godine. Najstarije nazimice su imale 190 dana, dok su najmlađe imale 90 dana starosti. Prosečna telesna masa na ulasku životinja bila je 93,8 kg. Ostatak nazimica (415) na farmu je pristigao u periodu 25.-26. aprila 2023. godine prosečne telesne mase 120,4kg. Nazimice preko 120 kg bile su smeštene u čeklalište, a one između 100 – 120 kg u prasilište, dok suone ispod 100 kg bile smeštene u tovilištu.

Iz svega navedenog, masti i lipidi ne samo da povećavaju gustinu hrane, već i stvaraju manje toplote tokom varenja i metabolizma. Zbog toga se dijeta sa visokim sadržajem masti i lipida skoro uvek preporučuje za borbu protiv toplotnog stresa! Međutim, uvek je imperativ povećati (proporcionalno) nivoe svih aminokiselina i drugih hranljivih materija, kako bi se izbegli neuravnoteženi obroci. Kao rezultat lošeg unosa hrane, mnoge krmače nisu u stanju da zadovolje metaboličke potrebe laktacije i vrate se u negativan energetski bilans. Ovaj faktor je verovatno odgovoran za većinu reproduktivnih poremećaja tokom perioda povišenih temperatura.

Jedan od načina da obezbedite da troše dovoljno energije, iako jedu manju količinu hrane, jeste dodavanje masti u smešu za laktaciju preko proizvoda SUSan MultiVital® na bazi kokosa i palminog ulja, koji povećava sadržaj metaboličke energije.

U zavisnosti od smeštaja i telesne mase nazimica ishrana je bila sledeća: za grupu životinja ispod 80 kg rasplodne nazimice prema preporuci Topigs Norsvin dobijale su hranu sa premiksom Sauengold Lac®, dok su životinje preko 80 kg dobijale hranu s premiksom SUSan Trag®. Ishrana je bila ad libitum u tovilištima, dok su u ostalim stajama korišćeni individualni obroci za grla. Pojedinačne doze određene su na 2,5-2,8 kg/dan/životinji zavisno o njihovoj telesnoj kondiciji. „Flushing“ ishrana je primenjena 14 dana  pre očekivanog pripusta s premiksom SUSan Trag®. 

Sa inseminacijom nazimica se započelo 1. aprila ove godine. Kako je telesna masa bila važniji kriterijum od starosti inseminirane su životinje + 160 kg, a grupe su formirane na temelju kontinuiranog posmatranja i kontrole estrusa i merenja telesne mase. Kao terminalni nerast je korišćen je Durok pasmine. Rezultati prvih 20 nedelja je suprasnost od 98,96 % (1.142 od 1.154 oplođene nazimice su suprasne).  

Kao hrana za suprasne nazimice se koristio premiks SUSan Trag® u količini 2,7 – 3,0 kg/dan životinji zavisno od telesne kondicije uz dva obroka/dan. Prelazna hrana za krmače izrađena je s premiksom SUSan Lac® i uvedena je 10 dana pre očekivanog termina prašenja dva puta/dan. 

Prosečan broj živorođene prasadi na farmi bio je 14,22 kom/leglu, prosečne mase na porođaju od 1,3 kg/kom i dobre ujednačenosti legla. Nakon prašenja životinje su dobijale hranu za dojne krmače pripremljenu s premiksom SUSan Lac®  u početku 3x/dan, a zatim je broj hranjenja povećan na 5x/dnevno. 

Od 3. dana starosti prasad dobija mlečnu zamjenicu (SanAmmat F®), a od 5. dana „creep-feed“  Bonni-M Forte® takođe se nudi u hranilicama za prasad. Predstarterska hrana za odbiće se uvodi prasilištu u zadnjoj nedelji, uz odgovarajući postepeni prelaz (bez primene antibiotika). Telesna masa prasadi na odbiću sa 24 – 26 dana starosti je iznosila 7,5 – 7,7 kg/kom. Interim period prve 4 grupe krmača nakon zalučenja iznosio je oko 5 dana.

Autor: Gabor Agardi – Konsultant za ishranu svinja

Previous slide
Next slide
Prijavite se na naš bilten
0
    0
    Pregled korpe
    Vaša korpa je praznaNazad na Prodavnicu